Luchtbevochtigers: hoe werken ze?

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers. Iedere soort heeft een eigen kenmerken. Wij beschrijven de werking voor u.

luchtbevochtigersUltrasone luchtbevochtigers

Binnen deze luchtbevochtigers is een waterreservoir geplaatst. Met behulp van trillingen (die niet hoorbaar of voelbaar zijn) wordt het water omgezet in zeer fijne nevel. Met behulp van een stille ventilator wordt de nevel binnenshuis verspreid. De ultrasone luchtbevochtigers meten voortdurend de actuele luchtvochtigheid met een ingebouwde hygrostaat. Zo kan een stabiel niveau van luchtvochtigheid worden afgedwongen.

stoombevochtigerStoombevochtigers

Net als ultrasone luchtbevochtigers hebben stoombevochtigers een waterreservoir. Dit water wordt gekookt waardoor er stoom ontstaat. De stoom verhoogd de luchtvochtigheid. Filters uit hygiëne-overweging zijn niet nodig bij een stoombevochtiger. Dit maakt het apparaat onderhoudsarm. Nadeel is de risico’s die kleven aan stoom: met name in de buurt van kinderen en huisdieren vormt de hete waterdamp een risico.

koudwaterverdamperKoudwaterverdampers

Koudwaterverdampers hebben een compleet eigen techniek. Er wordt geen waterdamp verspreid in de kamer, maar de verdamper zuigt zelf droge lucht aan. Deze droge lucht wordt binnen het apparaat langs verschillende vochtige elementen geleid. De bevochtigde lucht komt daarna opnieuw in de ruimte.

Meer over luchtbevochtigers

Iedere luchtbevochtiger heeft eigen voor- en nadelen. Deze hebben we voor u op een rij gezet in het artikel: luchtbevochtiging – oplossingen op een rij.

Actueel aanbod

 

* de getoonde afbeeldingen zijn afkomstig van Boneco.com