Gezonde lucht in huis

Gezonde lucht in huis

Per dag ademen we ongeveer tweeduizend keer in en uit. Daarbij ademt u ruim tienduizend liter lucht in. Jammer genoeg, is deze lucht niet altijd schoon. De lucht die u inademt is zelfs vaak vervuild! U zou het misschien niet verwachten maar de luchtkwaliteit binnenshuis is zelf twintig slechter dan buiten op straat. Dit terwijl een gezonde lucht belangrijk is om goed te kunnen functioneren en we gemiddeld negentig procent van onze tijd binnenshuis of op kantoor doorbrengen.

De lucht binnenshuis bevat ongeveer twintig keer zoveel losse (stof)deeltjes dan buiten op straat. Als de luchtvochtigheid in je huis goed geregeld is, dan worden de aanwezige deeltjes vastgehouden door het vocht.Als de luchtvochtigheid echter te laag is dan hebben deze stofdeeltjes vrij spel.  Een prettige luchtvochtigheid ligt ongeveer tussen de vijftig en zestig procent, maar dit is niet altijd vanzelf het geval.Zo kan de lucht die u in de winter inademt droger zijn dan goed voor u is doordat de verwarming aanstaat. Daarbij neemt de luchtvochtigheid vaak ook sterk af als het buiten kouder wordt en begint te vriezen. Als de luchtvochtigheid in uw kantoor of huis is gedaald, is het niet altijd makkelijk om het vochtgehalte weer op een prettig niveau te krijgen.

Wat is het belang van goede luchtvochtigheid?

Hello Kitty LuchtbevochtigerVoor opgroeiende kinderen is gezonde lucht van groot belang. Lucht die weinig vocht bevat en dus erg droog is, bevat veel losse stofdeeltjes, die anders door het aanwezige vocht in de lucht vastgehouden worden. Ook verloopt de opname van zuurstof in het bloed minder goed. Dat kan leiden tot concentratiestoornissen en vermoeidheid. Naast persoonlijke klachten kan de luchtvochtigheid ook invloed hebben op de meubels en afwerkingen in huis. Houten vloeren kunnen gaan scheuren en ook aan meubels en muziekinstrumenten kan schade ontstaan. Vaak is schade ontstaan door een te lage luchtvochtigheid moeilijk te herstellen. Gezonde lucht in huis is echter om nog veel meer redenen belangrijk:

  • Als de luchtvochtigheid in uw huis of kantoor onder de dertig procent daalt, dan kunnen je slijmvliezen uitdrogen. Een gezonde lucht zorgt ervoor dat je neus en keel schoon blijft.
  • Je luchtpijp wordt ook beïnvloed door de kwaliteit van de lucht. Als de lucht die je inademt te droog is dan neemt de kans op ziekte en infecties toe.
  • Meer dan zestig procent van ons lichaam bestaat uit water. Als de luchtvochtigheid laag is, zal ons lichaam vocht van andere bronnen gebruiken inclusief de eigen cellen en huid. Dit kan resulteren in ruwe en kapotte lippen, een jeukende huid en geïrriteerde ogen.
  • Als u de hele dag droge lucht inademt is het moeilijker voor uw lichaam om zuurstof naar het bloed te brengen. Dit zult u merken door hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.
  • Waarschijnlijk heeft u – met name tijdens de winter – weleens last gehad van statisch haar of een statische reactie als u iets aanraakt. Dit is een indicatie van een lage luchtvochtigheid, want daardoor worden onder andere apparaten, kledingstukken, meubelstukken en uw haren statisch.
  • Een lage luchtvochtigheid kan uw muziekinstrumenten aantasten. Zo kunnen zij vals worden of in het ernstigste geval zelfs barsten krijgen. Dit is ook het geval voor meubelstukken die gemaakt zijn van hout, zoals kasten, tafels en stoelen. Maar denk ook aan de houten vloer.
  • Zoals eerder al aangestipt bindt vocht stofdeeltjes. Een kamer of omgeving met een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat stofdeeltjes vrij spel hebben en dus zullen rond dwarrelen.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen die ervoor zorgen dat een te lage luchtvochtigheid kan worden gecompenseerd. Een luchtbevochtiger zorgt er voor dat een te laag vochtgehalte wordt gecompenseerd.

Luchtbevochtigers in diverse soorten en maten

Er zijn verschillende typen luchtbevochtigers op de markt met elk hun eigen voor- en nadelen, waaronder stoombevochtigers en luchtbevochtigers met koudwaterverdampers. Daarnaast zijn er luchtwassers te koop die naast het bevochtigen van de lucht, ook een reinigende werking hebben. Voor kinderen zijn er luchtbevochtogers voor kinderen verkrijgbaar. In het artikel ‘luchtbevochtigers hoe werken ze?‘ leest u meer informatie over deze verschillende typen luchtbevochtigers en hun werking.

Actueel aanbod